donderdag 25 september 2014

Recept van de week



De ultieme chocolade taart

De ultieme chocolade taart, zo word de taart in het recept van de week genoemd in het kook boek van Annabel Langbein. Het boek van deze dame "The free Range Cook" word bij ons thuis vaak uit de kast gehaald voor heerlijke recepten.

Toen ik dit recept voor het eerst ging maken heb ik toch wel even gek gekeken en het recept nog een keer gelezen. Hete koffie, yoghurt en een behoorlijke hoeveelheid suiker en boter vond ik een bijzondere combinatie. En toen ik de ingrediënten bij elkaar had gevoegd en het ging mixen had ik tot 2 keer toe een grotere kom nodig voor de hoeveelheid beslag. Een beslag wat ontzettend lekker ruikt dankzij de koffie en als het eenmaal in de oven staat ruikt het hele huis naar een combinatie van koffie en chocolade.

In het recept worden frambozen gebruikt voor de garnering. Ik heb hem zelf een keer met mandarijnen en een keer met peren gemaakt. Ook erg lekker!!

Een heerlijke taart voor feestjes een verjaardag of gewoon omdat je er zin in hebt!

 Deze taart is in 10 minuten voor te bereiden en moet daarna nog 1 uur in de oven.

Ingrediënten:

  • 450 g zelfrijzend bakmeel
  • 450 g suiker
  • 1½ theelepel vanille-extract
  • 75 g cacaopoeder
  • 2 theelepels baksoda, gezeefd
  • 200 g zachte boter
  • 250 ml melk of ongezoete yoghurt (yoghurt heeft mijn voorkeur omdat de taart dan smeuïge blijft)
  • 3 grote eieren
  • 250 ml zeer hete koffie
 Voor de chocoladeganache:
  • 250 ml slagroom
  • 250 g pure chocolade van goede kwaliteit (minstens 70% cacao), grof gehakt
  • verse frambozen

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Vet de zijkanten in van een ronde bakvorm van 30 cm doorsnee (of twee van 20 cm doorsnee) en leg bakpapier op de bodem. (leg het vel bakpapier op de uitneembare vorm, zet de ring er op en klem hem vast. Hierna kun je het overige papier wegknippen en de zijkanten invetten)

Doe alle ingrediënten, behalve de chocoladeganache en de frambozen, in een kom of keukenmachine en meng alles goed door elkaar tot de boter volledig is opgenomen.(gebruik hiervoor een grote kom)

Giet het mengsel in de voorbereide bakvorm(en) en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 1 uur of tot een pen die in het midden wordt gestoken er schoon uitkomt. Laat de cake afkoelen in de bakvorm. Hij is ongeveer een week houdbaar in een afgesloten trommel in de koelkast. Zonder garnering kun je hem ook invriezen.

Smeer voor het serveren koude chocoladeganache over de bovenkant en leg daar verse frambozen bovenop.

Schenk voor de chocoladeganache de room in een pan en verwarm deze tot net voor het kookpunt (er verschijnen dan luchtbelletjes langs de rand van de pan). Haal de pan van het vuur en voeg de chocolade toe. Laat 2 minuten staan en roer dan tot de chocolade volledig gesmolten is in de room. Klop vervolgens tot het een glad en glanzend mengsel is. Wanneer je begint met roeren, lijkt het misschien of de saus mislukt, goed blijven roeren hij word vanzelf weer glad.



 Bron: http://www.okokorecepten.nl/recept/bakrecepten/chocoladecake/ultieme-chocoladecake-annabel-langbein

Dit recept komt uit het boek: http://www.bol.com/nl/p/de-free-range-cook/1001004011806702/

Website Annabel Langbein: http://www.annabel-langbein.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten